Mekeil Williams: Na śniegu grałem pierwszy raz w życiu!
Mekeil Williams: I played in the snow for the first time in my life!
Fot. Fig. Wiola Borzym Viola Borzym Upon arrival, I could not wear socks and it was very cold - says tested defender from Trinidad and Tobago Mekeil Williams. Z reprezentantem tego kraju rozmawiał Artur Bańko . The representative of the country spoke to Arthur Bańko.
Jesteś w Polsce od dwóch dni. You are in Poland for two days. Jakie są twoje pierwsze wrażenia? What are your first impressions?
- Jest naprawdę miła atmosfera. - It's a really nice atmosphere. Śmieję się, że o wiele milsza od pogody… Próbuję zaadaptować się do panujących warunków. I laugh that much nicer the weather ... I'm trying to adapt to prevailing conditions. Jest zimno, ale starałem się grać jak najlepiej, by nie zmarnować swojej szansy. It's cold, but I tried to play their best not to waste your chance.
Śnieg i podobne warunki są dla ciebie czymś nowym? Snow and similar terms are to you with something new?
- Grałem w śniegu pierwszy raz w życiu. - I played in the snow for the first time in my life. To naprawdę bardzo trudne warunki. It's really very difficult conditions. Było nie tylko strasznie zimno. It was not only very cold. Śnieg spowodował, że z mojej perspektywy widziałem niewiele. Snow meant that from my perspective, I saw very little. To niekomfortowa sytuacja i łatwo o błąd. This uncomfortable situation and it's easy to mistake. Ale nie miałem wyboru, musiałem dać z siebie wszystko i mam nadzieję, że było to widać. But I had no choice but to give everything and I hope that it was visible.
Jak grało ci się z nowymi kolegami? How do you like playing with my new colleagues?
- Już na początku meczu zauważyłem, że każdy z zawodników Pogoni prezentuje naprawdę wysoki poziom. - Already at the beginning of the match, I noticed that each player Chase presents a very high level. Wszyscy wiedzą, co należy do ich zadań. Everyone knows what belongs to their tasks. To bardzo ułatwia współpracę i pozwoliło mi dopasować się do drużyny. It's very easy work and allowed me to fit into the team.
W defensywie ważną rolę odgrywa komunikacja. The defensive communication plays an important role. Jak zamierzasz sobie z tym radzić? How are you going to deal with it?
- Podstaw, potrzebnych do komunikacji na boisku, już się uczę. - Fundamentals needed to communicate on the pitch, I'm learning. Język w piłce nożnej jest dość uniwersalny. Language in football is pretty universal. Oczywiście, jeżeli zostanę na dłużej w Pogoni, będę się chciał nauczyć trochę polskiego. Of course if you stay longer in pursuit, I will want to learn some Polish.
Wiedziałeś coś o Polsce, zanim tu przyjechałeś? Did you know anything about Poland, before you come here?
- Nie wiedziałem w zasadzie nic. - I did not know basically nothing. Poza tym, że może tu być zimno. Besides, it can be cold here. Nie jestem osobą, która lubi niskie temperatury, więc przygotowałem się i wziąłem dużo ciepłych ubrań. I am not one who likes cold weather, so I prepared myself and took a lot of warm clothing. Tak naprawdę wszystko jest dla mnie nowe. In fact, everything is new for me.
Wiedziałeś o tym, że możesz być pierwszym obywatelem Trynidadu i Tobago grającym Polsce? Did you know that you can be the first citizen of Trinidad and Tobago playing Poland?
- Naprawdę? - Really? Nie miałem pojęcia! I had no idea! To bardzo ciekawe i wręcz ekscytujące. This is a very interesting and even exciting. To duża szansa by zostać zauważonym. It's a good chance to be noticed. Dobrze wiedzieć, że mam szansę zapisać się w historii tutejszej ligi. Good to know that I have a chance to go down in the history of the local league.
Słyszałem o pewnej sytuacji związanej z zimnem, która zdążyła cię spotkać zaraz po przybyciu do klubu… I've heard of a situation related to cold, which she could meet you upon arrival at the club ...
- Tak, tak! - Yes, yes! (śmiech). (Laughs). To było dość zabawne. It was pretty funny. Przyjechałem do klubu prosto z lotniska i nie wiedziałem gdzie są moje rzeczy. I came to the club straight from the airport and did not know where my stuff. Bardzo ich potrzebowałem, bo nie zdążyłem założyć skarpetek. It needed help, because I could not wear socks. Zrobiło mi się zimno, ale na szczęście mój kłopot udało się rozwiązać. I felt cold, but fortunately my problem were solved.

- Po przylocie nie zdążyłem założyć skarpetek i było mi bardzo zimno - mówi testowany obrońca z Trynidadu i Tobago Mekeil Williams. -